Először is nagyon fontos kiemelni, hogy a címben szereplő fogalmak nem minősítési jelzők, tehát attól, hogy ha valaki moduláris házban gondolkodik az nem jelenti azt automatikusan, hogy le kell mondani a jó hőszigetelésről vagy akár a nulla rezsiköltségről. Sőt nagyon sok vállalkozás moduláris háza akár kétszer jobb hőszigetelést biztosít, mint egy modern hagyományosnak hívott téglaház.

Az előző mondat ugyanakkor csak abban az esetben igaz, hogy ha a modulházat vagy éppen a tiny házat gyártó vállalkozás betartja az energetikai és egyéb jogszabályi, statikai és egyéb előírásokat és nem az a fontos számára, hogy az árakat leverje és 1-2 évig a piacon legyen, majd új névvel újabb embereket verjen át.

A cikkünk későbbi részében azt is eláruljuk, hogy kell-e építési engedély a modul-, konténer- vagy mobilházakra.

Jól látható, hogy egy komoly referenciákkal rendelkező nemzetközi mobilház vagy modulház gyártó vállalkozás, melyből hazánkban csak pár darab létezik, általában a készházaktól magasabb áron tud mobilizálható épületeket gyártani. Ennek az az oka, hogy ha valóban ugyanazt kell tudnia, teljesítenie egy könnyűszerkezetes háznak és egy moduláris háznak, akkor az ár is hasonló lesz. A könnyűszerkezetes háznak kell egy jó fogadószint, míg egy jó moduláris vagy mobilháznak kell egy nagyon jó alvázszerkezet, mert ki kell bírnia a daruzást és a szállítást és ez bizony költséges megoldás. Az árelőny ott lehet, hogy egy mobil- vagy modulházat, tinyhouse-t lehet sorozatban gyártani üzemben, időjárástól és napszaktól függetlenül és ez már megtakarítást fog jelenteni.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hazai mobilház, tinyhouse, modulházak gyártóinak a 95%-a igazi sufni tuning cég. A legtöbb vállalkozás csak azt a célt tűzte ki, hogy most ez trendi és akkor ezt kell csinálni és minél több pénzt el kell tenni ebből a bizniszből. Ha előregyártott házat szeretne vásárolni, javasoljuk látogassa meg a vállalkozást és nézze meg, hogy igaz-e a weboldalon szereplő leírás és van-e gyár a valóságban, van-e minősítése, műszaki értékelése a terméknek, illetve a cégnek van-e vagyona, forgalma, múltja és ezáltal jövője?!?

Szerkesztő megjegyzése: Az interneten megjelentek és folyamatosan jelen vannak azon félrevezető hirdetések, melyek 10-15 cm falvastagsággal vagy még ennél is kisebb rétegrenddel rendelkező szerkezetekkel építési engedély nélkül telepíthető házakat promócionálnak más technológiák bekerülési költsége alatt. Minden vállalkozás és gyártó által létrehozott építményre ugyanazon jogszabályok vonatkoznak.

Ezek az épületek hazánk szélsőséges időjárására tekintettel nem alkalmasak egész évben a lakhatásra, illetve nagyon magas fűtés- és hűtésköltséget generálnak, melyek a jelenlegi már csak részben rezsitámogatott energiaárak mellett 70-80 m2-es méretben bőven 100 ezer forint feletti havi rezsit jelenthetnek, főként azok, ahol elektromos vagy infra fűtéssel oldják meg a hőigény előállítását.

Ezek a házak a legtöbb esetben nem teljesítik az építményekkel szembeni követelményeket és igazán raktárként, alkalmi, időszakos szálláshelyként tudnak funkcionálni.

Engedélyeztetni ezeket a házakat a legtöbb esetben nem, hogy nem kell hanem nem is lehetséges!!!

A mai piaci helyzetben 2022. nyarán aki 300-350 ezer forint között vagy ez alatti árfekvésű kulcsrakész családi házat kínál az az épület szinte biztos nem teljesíti az előírásokat. Azt is fontos megjegyezni, hogy attól, hogy az épület ára nem alacsony, attól sem fog megfelelni az épület a jogszabály által támasztott követelményeknek. Nagyon sok megkárosított ember van a piacon. Mielőtt gyártás, vásárlás mellett dönt, ellenőrizze, hogy az adott cégnek van-e múltja, jelene és jövője, referenciái, kompetenciái, minősítései és élőben meg lehet-e tekintetni egy-egy házat valamint a gyártást.

A készház a gyorsház és a könnyűszerkezetes ház szavak, ma már fogalommá váltak az építőiparban. Egyre több vállalkozás használja előszeretettel, anélkül, hogy a jelentésével tisztában lennének.

PuzzleHome moduláris ház - hamarosan az ÉMI Szentendrei központjában megtekinthető lesz élőben. Részletes leírás ide kattintva érhető el...
 • A könnyűszerkezetes épület fogalma a mai napig nincs pontosan meghatározva, de elfogadott meghatározása a következő: 300 kg/m2 súly alatti épület könnyűszerkezetesnek minősül. Ez nem ad semmilyen jellemzést az épület hőszigeteléséről, minőségéről vagy éppen a hőtároló tömegről.
 • Készház meghatározása: Eredetileg “Ház a gyárból” lenne a találó kifejezés.
  Szűkebb értelemben: A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal-, tető- és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető- és falelemeket.
 • A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból vagy agyagkavics szerkezetből, kerámiabetonból. A készházak az esetek 99%-ban könnyűszerkezetes házak.
 • Általánosságban elmondható, hogy könnyűszerkezetes házat Magyarországon az a vállalkozás készíthet, aki a Magyar Szabvány, Harmonizált Eu-szabvány alapján gyárt, vagy ÉMI, esetleg más erre feljogosított szervezet által kiállított nemzeti műszaki értékeléssel rendelkezik (NMÉ). Természetesen vannak kiskapuk itt is, de a kereskedelmi bankok 80%-a csak NMÉ-vel rendelkező vállalkozásnak adnak lakáshitelt, a hatóságok pedig ez alapján adnak ki építési engedélyt vagy fogadják be egyszerű bejelentéssel a terveket.
 • A könnyűszerkezetes házakat sokszor illetik gyorsház kifejezéssel, mely a kivitelezés sebességére vonatkozik, azaz nincs kötésidő, száradási idő, így általában időjárástól függetlenül, más technológiáktól gyorsabban kivitelezhető.
 • A könnyűszerkezetes házak készülhetnek a gyárban, de készülhetnek a helyszínen is. Hazánkban is van több helyszínen kivitelező könnyűszerkezetes házakat építő cég és semmit sem lehet levonni az értékéből, ha azt minőségi alapanyagokból és igazi szakmunkások készítik betartva a szakma szabályait.
 • Értelemszerűen a helyszínen készített könnyűszerkezetes házak az üzemi előregyártás hiánya miatt lassabban készülnek el az üzemi előregyártással előállított társaihoz képest.
 • Modulház: Ilyen jogi és szakmai kifejezés egyelőre hazánkban nem létezik.
 • A gyakorlatban azt az épületet nevezzük modulháznak, melynek az alsó és a felső födémszerkezete a falakkal együtt a házgyárban készül el és egyben szállítják azt az építési helyszínre és daruval emelik azt a helyére.
 • A modulházak 99%-ban könnyűszerkezetes házak is egyben.
 • A modulházak legalább kettő darab modulból állnak, de akár több tucat modul összekapcsolható, így nagyobb létesítmények, szállodák, oktatási létesítmények, kórházak is kialakíthatóak belőle.
 • Nagyon nagy előnyük, hogy fokozatosan bővíthetőek vagy éppen szűkíthetőek a funkciói, méretei a felmerülő, változó igények alapján.
 • Például egy fiatal felnőtt személy kap a szüleitől egy kis modult az udvarban, ha a hatóság ezt engedélyezi. Ebben az alapfunkciók már benne vannak, mint a konyha, fürdő, wc, fürdő, de később ha lesz egy partnere, akkor lehet egy-egy szobával, nappalival, fürdőszobával bővíteni és el lehet vinni már egy saját telekre. Fordított esetben, ha a gyermekek kirepülnek, akkor lehet csökkenteni a modulok számát akár úgy, hogy abból lesz a folytatása a gyermek modulházának.
 • A modulházak talajcsavarra, betonpillérekre, tömörített ágyazatra kerülnek általában.
 • Modulházak nagyon nagy előnye, hogy akár kulcsrakészen, bútorozva is szállíthatóak, így akár 1-2 napon belül használatba vehetőek, ezáltal a szomszédokat és a környezetet nem zavarja a kivitelezés.
 • A modulházak statikai vázszerkezete készülhet hegesztett acélszerkezetből, tűzi horganyzott acélszerkezetből, illetve hossztoldott vagy ragasztott faszerkezetből (nagyon sok kókler cég van hazánkban, akik semmit be nem tartva ontják magukból a moduláris házakat és a mobilházakat, melyek sem az energetikának, sem az egészséges otthon követelményeinek, sem pedig az előírt egyéb követelményeknek sem felelnek meg).
 • A családi házként engedélyezhető, valóban 4 évszakos moduláris házak legalább 20 cm-es hőszigeteléssel rendelkeznek, a falakban, a padlóban és a födémben egyaránt, de az igazán igényes és valóban kiemelten energiatakarékos vagy nulla külső energiaigénnyel üzemelő moduláris házak 30 cm hőszigeteléssel vannak ellátva minden határoló szerkezet esetében.
 • A moduláris házak igazi családi házként engedélyezhetőek, ha az előírásokat teljesítik. A készházakkal, könnyűszerkezetes házakkal szemben támasztott követelmények vannak itt is, tehát NMÉ, ETA vagy harmonizált szabvány szükséges a gyártáshoz.
 • Konténer ház: Ilyen jogi fogalom sem létezik hazánkban. Tehát, ha hatóság előtt járunk el ilyet hiába mondunk, nem fogják értelmezni. Általában azt hívják konténer háznak, mely építmény tengeri vagy irodai konténer átalakításával valósul meg vagy ahhoz hasonló, általában konténerszabvány méretű modulokból készül. A legtöbb konténer ház tengeri konténerek átalakításával készül. Az igazi tengeri konténer statikai vázszerkezete corten acél, mely felületkezelés nélkül is akár 100 év feletti élettartammal bír. Ugyanakkor el kell mondani, hogy az egyedileg kisipari gyártmányú konténer házak legnagyobb gondja pont a felületkezelés hiányából ered, mert azok hagyományos S235 minőségű acélból készülnek és egyben nem lehet azokat horganyozni és a festése is problémás.
 • A legtöbb esetben szendvicspanellel burkolják a konténer házakat, ritkán igényesebb kivitelezés esetén szerelt falburkolatot kapnak a falak. A konténer házak nagyon ritkán felelnek meg a családi ház követelményeinek, melyek közül az energetikai előírások elérése a legnehezebb. A konténer házak nagy része a nyári és a hideg téli hónapokban magas rezsiköltséggel üzemeltethető és a szerkezet hőhidassága is gondot okozhat extrém hideg vagy meleg esetén.
 • Ne dőljön be az energiatakarékos szónak 20 cm falvastagság alatt, mert az szinte minden esetben félrevezetés. A 20 cm falvastagság mellett is csak speciális anyagokkal érhető el a kívánt szigetelési érték, de a legtöbb esetben ez családi házként nem funkcionálhat!
 • A családi házaknak nagyon sok paramétert kell teljesíteni, hogy megvalósíthatóak legyenek. A konténer házak a legtöbb esetben öltözők, értékesítési pontok, nyaraló funkciók betöltésére alkalmasak. A valódi konténerházak nagyon könnyen szállíthatóak konténerszállító járművel.
 • Napjainkra már külön iparág alakult a tengeri konténerek átalakítására és a egyedi, családi ház szintű kényelmet biztosító konténer házak gyártására.
  Itt is elmondható, hogy legalább 20 cm hőszigetelés kell ahhoz, hogy a rezsiköltség és a környezetünk védelme is figyelembe legyen véve, de az igazi jól szigetelt és alacsony rezsis konténer házak hőszigetelése 25 cm vastagság feletti!
 • Mobilház = Kerekeken guruló ház.
  Ilyen fogalmat sem ismer a magyar jog. Általában azt hívják a köznyelvben mobilháznak, mely egy olyan épület, ami fa vagy fém vázszerkezettel rendelkezik és önhordó utánfutó alvázszerkezetre kerül felépítésre. Sokan már a kerekek nélküli daruzható konténerházakat is mobilházaknak nevezik. Ebben igazságot majd egy jogszabály fog tenni egyszer, ha szabályozni fogják a területet.
 • Ez gyakorlatilag egy lakókocsi, csak komolyabb hőszigeteléssel és kényelmesebb méretű. Egy-egy mobilház esetében általában 300 cm szélességnél a határ, a hosszúság tekintetében ritkán még 12 méteressel is találkozhatunk, bár ezek már inkább nagy teherautókkal vontathatóak vagy csak daruzhatóak. A mobilházak a legtöbb esetben 5-10 cm szendvicspanel burkolattal készülnek, melyek szigetelése a legtöbb esetben nem alkalmas a 4 évszakos hazai használatra csak igen magas rezsiköltség mellett.
 • A mobilházak a belmagasság, szobaszám, komfort, engedélyezhetőség hiánya miatt lakóházaknál felvehető hitel köréből kiesnek.
 • Természetesen van pár gyártó, aki 20-30 cm fal-,födém- és tetőszigeteléssel gyártanak, de ezek a piac 2-3%-át teszik ki. Ezek a mobilházak akár lakóház funkciót is betölthetnek.
 • A mobilházak igazi helye a campingekben, hétvégi telkeken van, ahol a használója egy saját fürdővel rendelkező, lakóházat megközelítő komforttal rendelkező épületben pihenhet.
95%-ban kész PuzzleHome moduláris ház belső fotója a Construma 2022-es kiállításon
 • A Tiny House = kicsi ház.
 • Gyakorlatilag egy extra kis méretű mobilház, melyet egy személygépjárművel vontatható utánfutó szerkezetre szerelnek és így helyet lehet vele változtatni viszonylag egyszerűen. 
 • A tinyhouse nagyon jól felszerelt, tehát megtaláljuk a kis méret ellenére a fürdőt és a konyhát is a háló hely kialakítással együtt.
 • Miért indult útjára a tinyhouse, mely ma már a világon egy mozgalomnak tekinthető?
  Azért, mert a szélsőségek korát éljük. Az átlagos amerikai családi ház alapterülete az 1970-es évek végén még 160 négyzetméter volt, a 2010-es évek közepére ez cca. 250 négyzetméterre hízott. 
  Minél nagyobb egy családi ház, azonos építőanyag és technológia esetén, annál nagyobb terhet ró a környezetére az építéskor és a bontáskor, valamint a használatakor. Egy nagyobb háznak nagyobb a károsanyag kibocsátása a fűtés és a hűtés miatt. 
 • A tinyhouse mozgalom célja az, hogy megmutassák az embereknek, hogy egy mini otthonban is kényelmesen lehet élni, persze fel kell adni a nagy nappalit, de így akár 90%-kal kisebb méretű otthonban is minden megvan, ami a mindennapi élethez szükséges. A környezetet szinte egyáltalán nem terheli, hiszen a "legtöbb" tinyhouse napelemes, az esővizet felhasználja, de több cég által gyártott prémium termék még a szennyvizet is újra hasznosítja. 
 • A tinyhouse a legtöbb esetben nem engedélyezhető családi házként és nyaralóként sem, mert egyrészről ez egy utánfutóra épített szerkezet, egyáltalán nem ingatlan.
  Úgy gondoljuk, hogy a modern campingezés igényes vagy nevezzük a nevén luxus fajtája lehet a hazai piacon. Egy jó minőségű tinyhouse hétszázezer forint és egymillió forint körüli áfa nélküli áron vásárolható meg négyzetméterre vetített áron, de ebben a berendezés is megtalálható.
  Egy kényelmes, jól felszerelt 6m x 2,5 méteres, azaz 15m2-es tinyhouse áfa nélküli ára megközelíti a 18 millió forintot.
PuzzleHome készház acélszerkezetes vázszerkezete, a falakon tűz- és vízálló GlasrocX építőlemezekkel

A legtöbbet feltett ügyfél kérdés az után, hogy mennyibe kerül egy négyzetméter modulház, mobilház vagy készház, hogy akkor ezekre ugye nem kell építési engedély??? Ugyanis ezt olvasták az interneten.
Ezt feltételezhetően a rövidtávon profitorientált gyártók terjeszthették, esetleg laikusok vagy hozzá nem értő építészek, igazán soha nem fogjuk megtudni. Lássuk inkább a valóságot.

Ezt a kérdést nem lehet igennel és nemmel egy mondatban megválaszolni. Ha pedig mindenképpen meg kell, akkor igen kell építési engedély a modul- és mobilházakra is.

Először is építési engedély már jó ideje nem szükséges a családi ház építkezések esetére, ha azok nettó hasznos alapterületük a 300 m2-es méretet nem haladja meg. Ezen házak egyszerű bejelentéssel engedélyezhetőek. Az egyszerű bejelentés egyébként pedig nem olyan egyszerű, itt is kell építészmérnök, statikus, energetikus villamos tervező és gépésztervező.
Építési engedély lakóépület esetén akkor szükséges, ha annak nyaralófunkciója (üdülő) van vagy a hasznos nettó alapterületük a 300 m2-t meghaladja.

EnergyFriendHome acélszerkezetes készház 8 évvel az átadást követően

Abban az esetben, ha a tervezett családi házat moduláris egységekből vagy egy nagy mobilházból szeretnénk elkészíteni és az mindenben megfelel az előírásoknak akkor is el kell készíttetni a tervezővel és a szakágakkal az engedélyeztetési vagy egyszerű bejelentési dokumentációt, mintha éppen egy monolit vasbeton házat vagy egy téglaházat szeretnénk építtetni.
Ha a funkció üdülő vagy a fenti méret felett van, akkor normál építési engedélyt kell beadni.

Egyszerű bejelentés

Ebben az esetben 300m2 alatti hasznos területű lakóépületnél a (155/2016 (VI. 13.) Korm. rendeletben foglalt dokumentációt kell benyújtani. Sajnos ennek tartalmát szinte csak mennyiségi alapon ellenőrzi a hatóság. Ha a darabszám megvan, akkor már építhetünk is. A tartalomért és a jogszabályi megfelelőségért viszont az építtető és a tervezők felelnek.

Akik lakóépületet építenek, azok a legtöbb esetben ebbe a kategóriába esnek (viszont, ha valaki üdülőövezetben szeretne lakóházat kivitelezni az már az övezeti besorolás miatt más kategóriába helyezi az építkezést). Tehát a modulház, konténerház, mobilház is lakóépület, ha lakni szeretnél benne.

Építési engedélyezési eljárás

Ide tartozik minden olyan épület, mely nem lakóépület. Kereskedelmi, ipari épületek, nyaralók, valamint a 300m2-nél nagyobb lakóépületek, stb... (312/2012 (XI.8.) Korm. rendelet).
Ennek az eljárásnak a keretében az építési hatóság tartalmilag is ellenőrzi a dokumentációt, és jelzi, ha az építmény az előírásoknak nem felel meg. Tehát, ha a hatóság engedélyez egy épületet, akkor az a jogszabálynak biztosan megfelel.

Itt van a kiskapu, ha valaki nem akar egyszerű bejelentést tenni és építési engedélyt sem szeretne:

Ezt a kiskaput cégünk, a Kp Sales House Kft nem javasolja, sőt ellenzi, de, hogy tudd így mennek a dolgok kis hazánkban napjainkban és így dől be rengeteg cég az engedély nélkül építő vállalkozóknak, ami később nagyon sokba kerülhet, mert lehet, hogy az építési hatóság teljesen másként értelmezi a helyzetet.

Sokan úgy gondolják, hogy a mobilház vagy a tiny house, moduláris házak mivel vagy kerekük van vagy daruzhatóak nem építmények és rájuk nem vonatkozik a jogszabály.

Az építési törvény az alábbiakat mondja: (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma)
Építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre.

Itt jön a kiskapu sokak fejében: Azt mondják, hogy a mobilházak, modulházak, tiny house-k, konténerházak nem helyhez kötöttek, mert lehetséges kerekeken gurítani vagy éppen daruzni ezeket.

Azért azt ki kell emelni, hogy ha ez egy építkezés helyszínén van és munkások laknak benne addig ameddig elkészül a házunk, lehet, hogy a hatóság elfogadja, de ha a családunkkal ebben élünk és innen járunk dolgozni, a gyerekek iskolába, akkor elég nehéz azt mondani, hogy ennek nincs lakófunkciója és nem is helyhez kötött. Már a közmű bekötése is jelenthet helyhez kötöttséget az adott esetben. Nem hiába tették bele néhány település helyi építési szabályzatába a kerekeken guruló szállásokat, lásd Zimmer Feri-ket a Balaton partján.

TEHÁT KIJELENTHETJÜK, HOGY EGYSZERŰ BEJELENTÉS VAGY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY KELL A MODULÁRIS ÉS MOBILHÁZAK TELEPÍTÉSÉHEZ EGY LAKÓ- VAGY NYARALÓÖVEZETBEN!

Cégünk könnyűszerkezetes favázas, ragasztott fa tartós, acélszerkezetes készházakat, modul és mobilházakat gyárt a Tökölön található gyárában, melyet a hét 6 napján megtekinthetnek az érdeklődők.

Rendelkezünk építészmérnökökkel, irányító személyzettel, szakmunkásokkal, szaktanácsadókkal, gyártó CNC vezérelt gépekkel, így minden területet le tudunk fedni az építőiparban.

Minden munkafázist részletesen élőben bemutatunk az építtetni, gyártatni szándékozóknak. Minden pillanatban legalább 2-3 modul- és mobilház, valamint készház gyártása van folyamatban, melyet valóban megtekinthetnek.

Minden általunk készített épület megfelel a törvényi előírásoknak és arra építési engedély vagy egyszerű bejelentés tehető a hatóság előtt.

Javasoljuk, hogy előre egyeztessen időpontot a kollégáinkkal mielőtt érkezne, mert akkor csak és kizárólag Önnel fog foglalkozni a szaktanácsadó ügyfélreferensünk. Ha váratlanul érkezik, akkor is fogadjuk, de lehetséges, hogy várakoznia kell.

Házaink vázszerkezetkészen, szerkezetkészen, félkészen is megrendelhetőek.

Elérhetőségeink:
Kp Sales House Kft Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:  
- 06-1/5-06-06-06 
- 06-20/444-44-24 
- 06-70/32-32-870 
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:  
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)  
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)  
Központi e-mail: info@kp.hu

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el